Molenweg 28, Maasbracht

Volg ons op:

Wegens een technische storing staat ons nieuwe assortiment nog niet op de website. Wij werken met spoed aan een oplossing.

Onze onderhoudstips

Onderhoudsadvies

Je hebt nieuwe schoenen gekocht en je bent er erg blij mee. Dat wil je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk zo houden. Naarmate je de schoenen langer draagt is het vanzelfsprekend dat ze er niet meer zo nieuw uitzien. Het materiaal wordt dof en er kunnen vlekken ontstaan. Een goed en zorgvuldig onderhoud is belangrijk wanneer je zo lang mogelijk plezier wilt hebben van je schoenen. Verkeerd onderhoud of vergeten je schoenen te onderhouden kan ervoor zorgen dat ze snel lelijk worden. Daarnaast staat het ook een stuk verzorgder als je schoenen er netjes uitzien.

Wist je dat veel mensen hun eerste indruk van iemand mede bepalen door de (soort) schoenen die diegene draagt? Wij hebben een aantal tips en adviezen voor je op een rijtje gezet zodat jij je schoenen zo lang mogelijk mooi kunt houden. Heb je vragen over onderhoud, materiaalsoorten of een onderhoudsmiddel? Stuur ons maar een berichtje maar je bent natuurlijk ook van harte welkom in onze zaak waar ons team altijd voor je klaar staat om je vragen te beantwoorden. Alle genoemde onderhoudsproducten van Bama kun je in onze winkels kopen. Onze verkoopmedewerksters adviseren je graag over het beste product voor jouw schoen.

Wat kun je vinden op deze pagina?

 • Algemene onderhoudstips
 • Het onderhouden van verschillende materialen:
 • Gladleer
 • Nubuck en suède
 • Lakleer
 • Textiel
 • Metallic leer
 • Imitatieleer
 • Gevet leer
 • Onderhoud en tips in de zomer

Meer informatie over garantie en reparatie kan hier gevonden worden.

Algemene onderhoudstips

Onderhoud is erg belangrijk, maar minstens zo belangrijk is hoe je je schoenen behandelt. Zo zorg je er niet alleen voor dat het materiaal mooi blijft maar ook de pasvorm en de kleur.

Je kunt je sneakers in de wasmachine gooien maar wij raden dit af. Met een handwas worden ze ook schoon. Laat ze eerst even weken in een sopje. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een tandenborstel om vuil te verwijderen. Het wassen van sneakers in de wasmachine is geheel op eigen risico. Nadat een paar schoenen in de wasmachine is geweest bieden wij geen garantie meer. Er kunnen diverse problemen ontstaan door het wassen; logo’s en decoraties kunnen loslaten, de lijmlaag kan aangetast worden en rubberen zolen kunnen krimpen. Mocht je ze wel in de wasmachine willen wassen ga dan als volgt te werk: Haal de veters uit de schoenen en verwijder het losse vuil. Stop de schoenen in een zak zoals een kussensloop en was de sneakers op maximaal 30 graden. Haal de sneakers na het wassen direct uit de wasmachine en laat ze drogen. Het is belangrijk dat je natte schoenen niet bij de verwarming of in de zon laat opdrogen. Hierdoor kun je schoenen gaan krimpen of gaan verkleuren. Wees geduldig en trek geen natte of vochtige schoenen aan. 

Bij het aan- en uittrekken van de schoen dien je altijd de veters en ritsen los te maken. Is de schoen na het losmaken van de veters of rits niet ruim genoeg om er gemakkelijk in te stappen? Gebruik dan een schoenlepel. Dit voorkomt dat je het verstevigende deel in de hiel vertrapt of dat de hiel inscheurt. Bij het uittrekken van de schoen raden we aan om niet met de ene voet op de hiel van de andere schoen te gaan staan. Ook hiermee beschadig je het verstevigende deel in de hiel waardoor de pasvorm van de schoen een andere vorm gaat aannemen.

Hoe vaker je de schoenen draagt, hoe vaker je ze moet onderhouden. Hou ook rekening met het weer. Als je schoenen bijvoorbeeld in de herfst vaak nat regenen moet je ze goed laten drogen en onderhouden.

Door de verschillende en vaak natte weersomstandigheden vraagt een paar schoenen in de winter om extra onderhoud. Met de Clean & Care Foam van Bama verwijder je eenvoudig de witte randen die zijn ontstaan door sneeuw, ijs of strooizout.

Voordat je de schoenen gaat onderhouden en/of schoonmaken dien je de veters uit de schoenen te halen. Zonder veters krijg je de schoen makkelijker schoon.

Zorg dat de schoenen helemaal droog zijn voordat je ze gaat behandelen met een onderhoudsproduct.

Voordat je de schoenen gaat onderhouden met onderhoudsmiddelen moeten alle vlekken, vuil en stof verwijderd worden. Hierdoor kan het materiaal waarvan de schoen gemaakt is het onderhoudsproduct makkelijker opnemen. Als je een onderhoudsproduct over vlekken aanbrengt is het erg lastig om de vlekken daarna nog te verwijderen. De vlek wordt daardoor als het ware nog meer in het materiaal gedrukt.

Als je aan de slag gaat met onderhoudsmiddelen, probeer deze dan eerst op de minst opvallende plek van de schoen. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van de hiel. Mocht het middel een negatief effect hebben en vlekken achterlaten is dit bijna niet zichtbaar als je de schoenen draagt.

Laat je (leren) schoenen niet opdrogen bij een verwarming. Door verwarmingslucht kunnen schoenen gaan uitdrogen, scheuren of krimpen. Om schoenen sneller te laten drogen kun je proppen papier zoals kranten in de schoen stoppen. Papier neemt het vocht op en zorgt voor behoud van de vorm in de schoenen.

Gebruik voor het schoonmaken van de schoen geen oplosmiddelen zoals aceton, wasbenzine, bleek of spiritus etc. Dit kan het materiaal beschadigen.

Het is belangrijk om je schoenen af en toe te laten luchten en het materiaal even ‘rust’ te geven. Wissel daarom regelmatig van schoenen. Dit zal de levensduur van je schoenen vergroten.

Als je de schoenen niet draagt raden wij aan om ze in een ventilerende ruimte neer te zetten. Een ventilerende ruimte zorgt ervoor dat de schoen blijft ademen. Leer bijvoorbeeld is een natuurlijk materiaalsoort dat regelmatig moet kunnen ventileren om mooi te blijven. Voor een betere ventilatie kun je het voetbed, mits deze uitneembaar is, ook uit de schoen halen.

Om te zorgen dat een schoen zijn pasvorm behoudt kun je schoenspanners gebruiken wanneer je de schoenen even niet draagt. Cederhouten schoenspanners zorgen ervoor dat het vocht wordt opgenomen en onttrekt nare geurtjes. Ook tijdens het schoonmaken is het handig om een schoenspanner in de schoen te plaatsen.

Klittenband kan door vuil minder goed aan elkaar gaan hechten. Verwijder daarom regelmatig met een borstel het vuil van klittenband. Let er bij het gebruik van schoencrème op dat de crème niet met het klittenband in aanraking komt. Ook dit zorgt ervoor dat het klittenband minder goed zal hechten.

Om ritsen soepeler langs elkaar te laten lopen kun je ze insmeren met kaarsvet.

Heb je last van onaangename geurtjes in de schoenen? De Shoe Deo, of Shoe Fresh  van Bama zijn ideaal en zorgen weer voor een frisse geur.

Heb je last van drukkende plekken in je schoenen? De Perfect Fit Schoenstretch van Bama maakt het materiaalsoort soepeler waardoor je de schoenen weer comfortabel kunt dragen.

Voor het reinigen van open schoenen adviseren we om de Open Shoe Cleaner van Bama te gebruiken. Vooral slippers en sandalen kunnen hiermee makkelijk worden gereinigd. Het product is bedoeld voor zowel de binnen- als buitenkant van de schoen.

Onderhoud van verschillende materialen

Schoenen worden vervaardigd uit verschillende materialen. Ieder materiaalsoort heeft een andere onderhoud- en schoonmaakmethode nodig. Hieronder lees je voor verschillende materiaalsoorten hoe je deze schoenen het beste kunt onderhouden.

Gladleer is leer dat niet is bewerkt en is de meest gebruikte leersoort voor schoenen. Gladleer heeft goede verzorging nodig om soepel te blijven. Als je gladleer ongeveer 1 keer per week onderhoud is de kans groter dat de schoenen langer meegaan. Ook zien je schoenen er na een wekelijkse onderhoudsbeurt weer mooi glanzend en verzorgd uit.

 • Voordat je gladleer gaat behandelen met onderhoudsmiddelen moet het leer eerst gereinigd worden. Gebruik hiervoor een lauwwarme, niet té natte doek. Nadat de schoenen zijn gereinigd kun je een schoencrème aanbrengen die het leer verzorgt en beschermt. Het beste is om kleurloze crèmes te gebruiken. De schoencrème zorgt ervoor dat het leer soepel blijft, zijn kleur behoudt en het voorkomt eventuele scheuren. De crème is het makkelijkste om aan te brengen met een insmeerborstel. Nadat de crème is opgedroogd kun je met een uitpoetsborstel de schoen na borstelen. Om te zorgen dat het gladleer weer mooi gaat glanzen kun je het leer opwrijven met een zachte doek.
 • Het is belangrijk om gladleren schoenen te impregneren met een impregneerspray. Dit zorgt ervoor dat de schoen water- en vuilafstotend is. Zo zijn de gladleren schoenen beschermd tegen diverse weersomstandigheden. Ons advies is om de schoenen na 7 à 8 keer dragen opnieuw te impregneren.
 • Nadat je de schoenen een dag hebt gedragen is het leer van de schoen nog warm en kan het gaan vervormen. Wij raden daarom aan om een schoenspanner in de schoen te plaatsen zodat het leer de natuurlijke pasvorm behoudt. Tevens zorgen schoenspanners ervoor dat het leer op spanning wordt gezet waardoor de kreukels en deuken uit het leer worden getrokken. Zo blijft de conditie van het gladde leer optimaal.

Onderhoudsmiddelen die wij aanraden:

Schoencrème, verzorgende crème, voedende crème, zelfglans crème, kleurhersteller crème, leervet, de direct glans spons gel, power protector spray en de vuil protector spray. Deze onderhoudsmiddelen zijn allemaal van Bama en te koop in onze zaak.

Nubuck en suède zijn materiaalsoorten die veel voorkomen. Suède is een leersoort bestaande uit kleine, zachte haartjes. Hierdoor is suède gevoelig voor vocht en vuil. Nubuck is een leersoort dat aan de bovenkant wordt opgeschuurd. Doordat de poriën van nubuckleer openliggen is het net als suède kwetsbaar. Doordat beide materiaalsoorten gevoelig zijn hebben ze dezelfde onderhoudsmethode nodig.

 • Het is belangrijk om vóór het dragen je schoenen in te spuiten met een impregneerspray. Dit stoot vuil af en beschermt tegen water. Gebruik hiervoor de Power Protector Spray van Bama  Laat de spray even intrekken en borstel de schoenen daarna. Dit zorgt ervoor dat de vezels van het suède en nubuck niet aan elkaar blijven plakken. Omdat nubuck en suède kwetsbare materialen zijn is het van belang de schoenen regelmatig te borstelen en ongeveer om de week in te spuiten met een impregneerspray.
 • Als je nubuck of suède schoenen wilt gaan onderhouden is het belangrijk dat de schoenen eerst stof- en vuilvrij zijn. Hiervoor kun je een vochtige doek of een suèdeborstel gebruiken.. Wrijf niet te hard want dit kan het gevoelige materiaal beschadigen.
 • Voor de verzorging van suède en nubuck zijn de kleurherstellers van Bama zeer geschikt. Deze kleurherstellers zijn er in een spray of crème variant. Het beste is om de kleurloze kleurherstellers te gebruiken. Hiermee is de kans het kleinst dat de kleur afwijkt van de oorspronkelijke schoenkleur. Nadat de kleurhersteller in de schoen is getrokken en de schoen weer droog is kun je het materiaal na borstelen. Een speciale suèdeborstel helpt het materiaal om het zijn natuurlijke glans terug te geven. Nubuck is kwetsbaarder dan suède. Wees daarom voorzichtig met het borstelen.

* Gebruik geen normale schoencrème voor nubuck of suède. Dit kan strepen en matte plekken veroorzaken.

* Maak suède en nubuck schoenen niet schoon met water. Hierdoor droogt het materiaal uit en wordt het hard.

Het heeft een glad oppervlak en is hoogglanzend. Je ziet lakleer steeds vaker terugkomen in verschillende schoenen. Echter is het materiaal gevoelig voor krasjes en heeft het zorgvuldig onderhoud nodig.

 • Ook voor het onderhouden van lakleer is het belangrijk dat eerst het vuil van de schoenen wordt verwijderd. Gebruik een zachte vochtige doek om het lakleer niet te beschadigen. Lakleer heeft van zichzelf een gesloten laag waardoor het niet nodig is om het in te spuiten met een impregneerspray. Voor lakleren schoenen is het wel mogelijk om de Combiverzorgingsspray van Bama te gebruiken. De Combi verzorgingsspray is minder sterk en geschikt voor alle materialen. Met de verzorgingsspray is het aan te raden om je lakleren schoenen om de 10 dagen opnieuw in te sprayen. Let er wel op dat je zeker 40 cm afstand bewaard tot de schoen. Anders kunnen er vlekken op het materiaal ontstaan. De spray frist de kleur op en beschermt lakleer tegen vuil en water. Nadat de lakschoen is opgedroogd kun je hem het beste nog even oppoetsen met een zachte doek.
 • Om jouw lakleren schoen weer de natuurlijke glans terug te geven kun je de Lak Lotion van Bama gebruiken. Deze Lak Lotion laat je schoen weer als nieuw glimmen. Gebruik geen normale schoencrème voor lakschoenen. Dit kan strepen en matte plekken veroorzaken.

Textiel is een synthetisch materiaalsoort waardoor vuil en vlekken eenvoudig in het materiaal trekken.

 • Ook bij textiel is het belangrijk de schoenen vóór het dragen in te spuiten met een impregneerspray. Deze vuil- en waterafstotende spray zorgt ervoor dat het textiel beschermd is tegen de indringing van vocht en vuil. Het is verstandig om elke 10 dagen de schoen weer opnieuw in te spuiten. . Let er wel op dat je zeker 40 cm afstand bewaard tot de schoen, anders kunnen er vlekken op het materiaal ontstaan
 • Ook bij textiel is het belangrijk dat je voor een onderhoudsbeurt de schoen vlek- en stofvrij maakt. Dit doe je door een natte doek en eventueel een milde zeep te gebruiken.Voor het onderhoud van de textiel schoenen kun je de Combi verzorgingsspray gebruiken.
 • Was schoenen van textiel niet in de wasmachine. Dit kan het materiaal beschadigen, de zool laten krimpen en de kans is groot dat de lijmlagen hierdoor gaan loslaten.

Metallic leren schoenen hebben een coating op het buitenwerk met een medium glans. Metallic leer heeft een mooie uitstraling maar is ook zeer kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om schoenen vervaardigd uit metallic leer goed te onderhouden.

 • Schoenen die zijn vervaardigd uit metallic leer hoeven niet te worden geïmpregneerd. De impregneersprays kunnen ervoor zorgen dat er matte plekken op de metallic leren schoenen
 • Voordat je de metallic leren schoenen gaat onderhouden zullen ze eerst moeten worden schoongemaakt en zal het vuil en de stof van de schoen moeten worden verwijderd. Gebruik geen ruwe doeken of borstels voor het schoonmaken of het onderhouden van metallic leer, deze kunnen de beschermlaag aantasten.
 • Om de metallic look te onderhouden kun je gebruik maken van de Combi verzorgingsspray van Bama. Deze haalt de kleur weer naar boven en heeft zowel een beschermende als een verzorgende werking. Let er wel op dat je zeker 40 cm afstand bewaard tot de schoen, anders kunnen er vlekken op het materiaal ontstaan De speciale metallic schoencrème van Bama is hier ook erg geschikt voor. Deze crème verzorgt het metallic en zorgt ervoor dat het zijn natuurlijke glans behoudt.

Imitatieleer is een veelgebruikt materiaalsoort bij schoenen. Imitatieleer heeft de structuur van echt leer, maar de kwaliteit is dusdanig minder. Het is soms lastig te zien of een schoen is vervaardigd uit echt leer of uit imitatieleer. Een van de makkelijkste manieren om de twee materialen uit elkaar te halen is om naar de prijs te kijken. Echt leer is meestal een stuk duurder dan imitatieleer. Daarnaast heeft echt leer een speciale geur van gelooide huid. Imitatieleer is over het algemeen gladder dan echt leer. Echt leer heeft sporen doordat het meer gevolgen heeft ondervonden aan de blootstelling aan de natuur.

Imitatieleer is vaak van synthetisch materiaal gemaakt en heeft minder onderhoud nodig dan echt leer. Voordat je de schoen gaat onderhouden zal je hem eerst schoon moeten maken. Dit kun je doen met warm water en een zachte doek. Het nadeel van imitatieleer is dat het niet snel onderhoudsmiddelen opneemt. Oppoetsen met verschillende onderhoudsproducten heeft dan ook weinig zin voor schoenen gemaakt van imitatieleer. Wel kun je gebruik maken van een onderhoudsspray die ervoor zorgt dat de schoen het vuil afstoot. Echter kunnen sommige sprays agressief reageren op het imitatieleer. Wij adviseren om de Combi verzorgingsspray van Bama te gebruiken voor schoenen gemaakt van imitatieleer. Let er wel op dat je zeker 40 cm afstand bewaard tot de schoen, anders kunnen er vlekken op het materiaal ontstaan Deze spray frist de kleur op van de schoen. Spray voor een langdurig resultaat de schoen om de 10 dagen opnieuw in.

Gevet of gewaxt leer wordt onder andere veel gebruikt voor wandelschoenen. Het materiaal is zacht en heeft een olie-achtige uitstraling. Dit komt omdat gevet leer is gemaakt van een dierenhuid,

 • welke is geschuurd en daarna is geïmpregneerd met een olie of wax. Het gevaar van gevet leer is dat het na verloop van tijd uit kan drogen. Hierdoor kunnen er barstjes in het leer gaan ontstaan. Ook zal het leer in kleur afnemen als je de schoenen veel draagt. Daarom is het noodzakelijk om de schoenen uit gevet of gewaxt leer goed te onderhouden. Hierdoor blijft het materiaal zacht en soepel.
 • Zorg ervoor dat de schoenen eerst goed gereinigd zijn voordat je ze verder gaat behandelen.. Voor het onderhoud van de schoenen is het belangrijk dat je de schoenen regelmatig impregneert. Ook voordat je de schoenen voor de eerste keer draagt is dit verstandig om te doen. Voor het impregneren zijn verschillende crèmes en sprays speciaal voor gevet leer. Pas op met het gebruik van gewone schoencrèmes of gewone impregneersprays. Deze kunnen het vetkarakter van de schoen beschadigen. Vet de schoenen ook niet te vaak in en breng de crème niet te dik aan. Dit kan ervoor zorgen dat het materiaal té soepel wordt waardoor het zijn natuurlijke vorm verliest.

  * De verzorgingsproducten kunnen de schoen iets donkerder kleuren dan de oorspronkelijke kleur. Dit is een natuurlijk proces en zal geleidelijk aan weer wegtrekken.

Onderhoud en tips in de zomer

De meest gedragen schoenen in de zomer zijn witte schoenen en sneakers. Witte sneakers kunnen met iedere outfit gecombineerd worden maar zijn helaas wel gevoelig voor vlekken. Het onderhouden en schoonmaken van witte schoenen is daarom extra belangrijk. Witte schoenen zijn ook erg gevoelig voor verkleuringen. Zet je witte sneakers dan ook niet in het zonlicht. Ook niet als je ze wilt laten opdrogen. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat witte schoenen en zolen geel kunnen gaan verkleuren. Wij hebben van Bama goed dekkende witte cremé waarmee je de kleur goed herstelt.

Nieuw in ons assortiment is Bama Magic Cleaner – zolen reiniger.

Deze handige zolen reiniger van Bama laat de zolen van je sneakers stralen. De Magic cleaner reinigt op natuurlijke wijze de randen van je zolen. Dit ideale middel is NIET chemisch en is verpakt in een afbreekbare verpakking zonder drijfgassen.

Shoes make me happy tekst

Onze garantie & reparaties